Zeleninová směs s Marmite a pohankou
Asi tomu nebudete ani věřit, ale já jsem po osmi letech veganství poprvé dnes koupila kvasnicový extrakt Marmite! Samotná chuť mě neoslovila, je velmi, velmi slaná. V jídle však chutná naprosto skvěle! Hotovému jídlu dodá lžička Marmite tu správnou chuť umami a nám dodá pěknou dávku vitamínů B1, B2 a B3.
Ingredience:
1/2 brokolice
150 g žampiónů
2-3 mrkve
2 lžíce cizrnové mouky
2 lžíce řepkového oleje
1 malá lžička Marmite
1/2 lžičky kmínu.
Sůl
Pohanku propláchneme a dáme vařit na 15 minut do osolené vody. Po 15 minut už můžeme hrnec odstavit a nechat pohanku dojít. Na 1 díl pohanky použijeme jen 1,5 dílu vody, aby pohanka vodu nasákla.
Na oleji orestujeme na plátky nakrájené žampióny, přidáme cizrnovou mouku, kmín a podlijeme trochou vody. Přidáme nakrájenou a očištěnou mrkev a necháme dusit. V této chvíli můžete přidat také brokolici, já však vždy vařím na páře a poté přidávám již k hotovému jídlu.
Pokud už je mrkev měkká, přidáme do směsi kvasnicový extrakt Marmite dle chuti, důkladně rozmícháme a případně dosolíme.