Veganská výzva – 30 dní veganem!
Na 1. listopadu spadá Mezinárodní den veganství. Tento den je oslavou soucitného a pro naši planetu udržitelného způsobu života. Je tedy ideálním dnem pro odstartování nového životního stylu založeného na nesobeckém a spravedlivém postoji vůči zvířatům, přírodě a lidem.
Tento den je jako stvořený pro ty z vás, kteří respektujete svobodu ostatních tvorů, obdivujete přírodu v její přirozenosti, ale živočišnou stravu stále konzumujete – zkuste se stát na 30 dní veganem! Není to těžké 🙂 Mohu vám zaručit, že ochuzeni o chuťové prožitky z jídla rozhodně nebudete – naopak! Poznáte nová chutná jídla, nové kombinace, rostlinné alternativy sýrů, salámů a mléčných výrobků, které svou chutí mohou směle konkurovat těm živočišným.
Pokud si na výzvu troufnete, můžete se inspirovat vzorovým jídelníčkem na 7 dní, který jsem vytvořila právě pro tuto příležitost. Hladoví rozhodně nebudete 🙂
Den 1.
Snídaně: Chléb s pomazánkou Patifu, cherry rajčátka
(pomazánku zakoupíte snad ve všech zdravých výživách. Pokud se do zdravé výživy nedostanete, veganské pomazánky lze nově zakoupit veganské pomazánky už i v každém řetězci Albert – pod značkou Veggie, v Lidlu – pomazánky Toppo, v Bille – pomazánky Lunter, atd.)
Oběd: Tempeh na smetaně se širokými bezvaječnými nudlemi
(např. sojová nebo rýžová Alpro smetana. Tempeh i smetana jsou k dostání v síti Albert a zdravých výživách) Recept
Večeře: Cizrnový hummus s pita chlebem a zeleninovým salátem
(hummus si buď můžete udělat vlastní nebo ho lze koupit již hotový. Doporučuji Tahini hummus Lunter, který lze zakoupit ve zdravých výživách a supermarketech Tesco a Billa nebo hummus Toppo ze supermarketu Lidl. Mají asi 5 druhů a je zatím nejlepší z kupovaných, jaký jsem kdy měla. Jeho nevýhodou je však přítomnost konzervantu E211. Tento konzervant je sice veganský, ale rozhodně není přírodní. Rozhodnutí nechám na vás.)
Den 2.
Snídaně: Palačinky s džemem nebo veganskou čokoládovou pomazánkou
(k sehnání např. v sítích drogerie DM)
Oběd: Kokosové kari s tofu
Receptů je na internetu mnoho, stačí si vybrat. Například tento recept vypadá dobře. Do tohoto jídla doporučuji použít klasické bílé tofu, které je k sehnání téměř v každém supermarketu.
Večeře: Pečivo s margarínem (např. Provamel ze zdravé výživy) a veganským salámem (např. Kalma, který je k dostání ve zdravých výživách a v síti Tesco)
Den 3.
Snídaně: Jednoduché muffiny s ovocem recept
Oběd: Irish stew (Irský guláš) na černém pivu
Recept na guláš zde (Sójové kostky nebo nudličky lze rovněž zakoupit téměř ve všech supermarketech)
Večeře: Dýňová polévka s kokosovým nebo jiným rostlinným mlékem recept
Den 4.
Snídaně: Jáhlová kaše s ovocem recept
Oběd: Špagety s boloňskou omáčkou recept nebo zjednodušený recept
Večeře: Bramboráky recept
Den 5.
Snídaně: Míchaná tofíčka (alternativa míchaných vajec) recept
Oběd: Houbové rizoto recept
Večeře: “Dršťková” polévka z hlívy ústřičné, žitný chléb recept
Den 6.
Snídaně: Ovesná kaše s jablky a ořechy
Oběd: Falafel se salátem Tabouleh recept
Večeře: Chléb s česnekovou pomazánkou, zeleninový salát recept
(rostlinný sýr Veganline a sojanéza např. značky Kalma jsou k dostání v Globusu a ve zdravých výživách)
Den 7.
Snídaně: Chléb s veganským margarínem a džemem
Oběd: Smažené rýžové nudle se zeleninou a tempehem recept
Večeře: Baba Ghanoush z lilku s pita chlebem nebo opečenou tortilou recept
K svačině mezi jídly doporučuji ovoce, sušenky například od Zemanky, veganské flapjacky nebo raw tyčinky.
Držím palce a doufám, že vás rostlinná strava nadchne, tak jako mě a mnoho dalších! A kdo ví, možná že už se k té původní ani nebudete chtít vrátit 🙂
Zdravíčko 🙂 Budete pokračovat s inspirativním jídelníčkem až do dne třicet, prosím? 🙂
Zdravím. Pokud bude zájem, tak ano 🙂 Dělala jsem ale jídelníček tak, aby mohl sloužit na delší dobu, než jeden týden. Například k snídani je každý den něco jiného. Předpokládám, že si v tom každý najde, co mu k snídani vyhovuje a v tom bude pokračovat další dny.
Dobrý den, čtu, že doporučujete hummus z lidlu. Chuťově je sice výborný, ale všimněte si, že obsahuje benzoan sodný, který rozhodně není zdraví prospěšný a v kombinaci s dalšími konzervanty může způsobovat až rakovinu. Já už ho ze svého jídelníčku taky vyřadila.
Dobrý den. Díky za upozornění. O benzoanu sodném v hummusu vím. Na prvním místě doporučuji dělat si hummus vždy vlastní. Uvedla jsem ho jen jako alternativu, pokud se vám vlastní hummus nebude chtít vyrábět. Nicméně doporučení upravím, děkuji.
Pingback: Veganem na zkoušku, 2. týden - Zdravý Vegan
Pingback: Vegany na zkoušku, 3. týden - Zdravý Vegan
Pingback: Veganem na zkoušku, 4. týden - Zdravý Vegan
Hezká výzva. Veganství má skutečně budoucnost! Jen tak dále :-))
Děkuji 🙂