Veganská “Lučina”
Poslední dobou vídám na sociálních sítích alternativy čerstvých sýrů vyrobených ze sóji nebo kešu ořechů. Jelikož nejsem velkým příznivcem kupovaných výrobků typu vegan sýry, vegan salámy a podobně, občas doma zkouším vytvořit zdravou, chutnou a levnější verzi těch kupovaných.
Základem tohoto “sýru” typu Lučina jsou kešu ořechy, agar a koření. Můžete přidat také veganská probiotika, která však v tomto receptu nejsou. Mám dobrou zkušenost s probiotiky Friendly Force.
Příchutě jsem zvolila – směs pepřů, pažitku a uzenou papriku. U mě vyhrává pepřový, má velmi jemnou chuť, pepře jsem nedala moc. Manžel preferuje výraznější příchuť v podobě uzené papriky. Také je samozřejmě možné nepřidávat žádnou další příchuť a vyrobit si čerstvý “sýr” natural.
Ingredience:
200 g kešu ořechů
1 lžička lahůdkového droždí
1 lžička granulované cibule – nutné, nevynechávat
Šťáva z jednoho citrónu (nebo více)
1 lžička agaru (ne více, ať je sýr tuhý, ale přesto roztíratelný)
Sůl
Bylinky nebo koření na příchuť.
Kešu ořechy necháme přes noc namočené ve vodě. Druhý den vodu slijeme a dáme kešu do mixéru společně s granulovanou cibulí (rozhodně nevynechávejte, společně s droždím vytvoří tu pravou sýrovou chuť) vyrábí například firma Kotányi, lžičkou lahůdkového droždí, solí a citrónovou šťávou. Nebojte se dát citrónové šťávy více, výsledný produkt je méně kyselý a slaný, než v průběhu výroby. Směs rozmixujte na hladkou kaši a nechce v mixéru.
Nachystejte si formičky požadovaných tvarů, pokud nechcete dělat “sýr” natural, nasypte na dno formiček vámi zvolené příchutě. Také je možné koření do směsi přimíchat.
V hrnci přiveďte k varu 250 ml vody, až se voda bude vařit, přidejte lžičku agaru – ne více, konzistence by byla spíše jako želé, než měkký sýr. Nechte cca 2 minuty povařit, poté odstavte z plotny a nalijte vodu s agarem do mixéru. Směs mixujte, dle výkonu vašeho mixéru, do zcela hladké konzistence.
Směs ihned nalijte do formiček, uhlaďte povrch a dejte do lednice cca na 2 hodiny ztuhnout. Vzniklý “sýr” má cca 450 g a cenově vyjde přibližně na 90 Kč. V lednici vydrží bez problému 4-5 dní. Výborně se hodí na tmavý chléb.