Turecký džuveč
Džuveč je turecké jídlo podobné rizotu. Základem je rýže (dlouhozrnná, v receptu jsem však použila kulatozrnnou na rizoto), kořenová zelenina a rajčatový protlak. Recept na veganský džuveč mám z mojí nové kuchařky Veganské vaření.
Ingredience pro 2 porce:
1 červená paprika
1 cibule
2 lžíce oleje
1 plechovka rajčatového protlaku
1 stroužek česneku
100 g rýže
150 g kořenové zeleniny nakrájené na kostky (mix mrkev, celer, petržel)
2 lžičky mleté papriky
1/2 bílého tofu
1 lžíce piniových oříšků
2 lžičky javorového sirupu
2 lžičky balzamikového octa
Sůl, pepř
Papriku a všechnu kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej a podusíme cibuli, papriku a kořenovou zeleninu.
Stroužek česneku prolisujeme a přidáme k zelenině. Přimícháme lžičku javorového sirupu, rýži, mletou papriku, rajčatový protlak, 400 ml vody, trochu soli, promícháme a necháme cca 10-15 minut vařit.
Mezitím si rozdrobíme bílé tofu. Na pánvi rozehřejeme olej a tofu dozlatova opečeme. Přidáme piniové oříšky, lžičku javorového sirupu, lžičku octa, lžičku mleté papriky, promícháme a chvíli restujeme.
Dochutíme solí a pepřem. Podáváme v hlubokých talířích posypané orestovaným tofu s piniovými oříšky.