Staročeský šoulet
Velmi chutné, syté a levné jídlo z hrachu a ječných krup. Šoulet jsem připravila pouze z lokálních surovin.
Ingredience na 4 porce:
500 g celého hrachu
250 g ječných krup
2 cibule
Olej
3 stroužky česneku
Majoránka
Sůl, pepř
Předem namočený hrách uvaříme v osolené vodě do měkka. Vaří se přibližně hodinu. Ječné kroupy propláchneme a také uvaříme v osolené vodě doměkka. Protože se kroupy vaří dlouho, mám je společně s luštěninami připravené v mrazáku a když potřebuji, trochu si odsypu například do polévky.
V hrnci zpěníme cibulku na oleji, přidáme prolisovaný česnek, uvařené kroupy a hrách. Promícháme, dochutíme solí, pepřem a větším množstvím majoránky (dala jsem asi 2 lžičky).
Do vymazaného pekáče rovnoměrně rozetřeme směs, pokapeme olejem a dáme zapéct na cca 30 minut na 180 stupňů.
Servírujeme s dozlatova opečenou cibulkou. K šouletu se hodí kyselé okurky nebo kysané zelí. Dobrou chuť.
I hrách i kroupy se vaří krátce, pokud je večer namočíme.Šoulet jsem si dávno obměnila:
namísto krup lze použít jinou obilninu nebo jejich směs
namísto hrachu lze použít jinou luštěninu nebo jeji směs
Čočku nenamáčím, vaří se rychle.