13 Nov

Staročeský šoulet

Velmi chutné, syté a levné jídlo z hrachu a ječných krup. Šoulet jsem připravila pouze z lokálních surovin.

Ingredience na 4 porce:
500 g celého hrachu 20161107_1910221
250 g ječných krup
2 cibule
Olej
3 stroužky česneku
Majoránka
Sůl, pepř

Předem namočený hrách uvaříme v osolené vodě do měkka. Vaří se přibližně hodinu. Ječné kroupy propláchneme a také uvaříme v osolené vodě doměkka. Protože se kroupy vaří dlouho, mám je společně s luštěninami připravené v mrazáku a když potřebuji, trochu si odsypu například do polévky.

V hrnci zpěníme cibulku na oleji, přidáme prolisovaný česnek, uvařené kroupy a hrách. Promícháme, dochutíme solí, pepřem a větším množstvím majoránky (dala jsem asi 2 lžičky).

Do vymazaného pekáče rovnoměrně rozetřeme směs, pokapeme olejem a dáme zapéct na cca 30 minut na 180 stupňů.

Servírujeme s dozlatova opečenou cibulkou. K šouletu se hodí kyselé okurky nebo kysané zelí. Dobrou chuť.

Share

One thought on “Staročeský šoulet

  1. I hrách i kroupy se vaří krátce, pokud je večer namočíme.Šoulet jsem si dávno obměnila:
    namísto krup lze použít jinou obilninu nebo jejich směs
    namísto hrachu lze použít jinou luštěninu nebo jeji směs
    Čočku nenamáčím, vaří se rychle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *