Špaldové krekry s rozmarýnem
Krekry rádi používáme místo veky nebo jiného pečiva pro slavnostnější příležitosti. Buď krekry zdobím jako jednohubky nebo je jen jednoduše namáčíme do pomazánek. Rozmarýn a olivový olej však udělá krekry tak voňavé, že je lze jíst i samotné!
Ingredience na cca 50 krekrů:
300 g špaldové celozrnné mouky
1 lžíce mletého lněného semínka
3 lžíce olivového oleje
120 ml vlažné vody
1 lžička nasekaného rozmarýnu
1 lžíčka soli
Olivový olej na potření
Ve větší míse smícháme mouku se solí, lněným semínkem a nasekaným rozmarýnem. Přidáme olivový olej a postupně přidáváme vlažnou vodu. Těsto důkladně prohněteme, pokud se bude příliš lepit, přidáme lžičku olivového oleje a pokud bude příliš tuhé, přidáme pár lžic vody. Z těsta uhněteme kouli, zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočinout.
Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů. Na pomoučněném vále rozválíme těsto na placku asi 2-3 mm. vykrajujeme požadované tvary a dáváme na plech vyložený pečícím papírem.
Před pečením krekry propícháme vidličkou, potřeme olivovým olejem a můžeme posypat nahrubo mletou solí.
Pečeme na horní příčce 20 minut.