Řepné kuličky s křenovou omáčkou
Přemýšlíte, co udělat s řepou? Zkuste tento netradiční recept na řepné kuličky s křenovo-jablečnou omáčkou. Kuličky mohou posloužit také jako chuťovka pro návštěvu.
Ingredience na cca 20 kuliček:
3 menší uvařené řepy
190 g uzeného tofu (celé balení)
Lžička tymiánu
Cizrnová nebo pohanková mouka (v receptu je cizrnová)
Lžíce mletých lněných semínek
Ingredience na omáčku:
1 jablko
Kousek křenu
Lžička Tamari
Lžíce olivového oleje
Jednu uvařenou řepu nastrouháme nahrubo a přendáme do mísy. Další dvě řepy rozmixujeme spolu s uzeným tofu a drceným tymiánem. Vše přendáme do mísy a promícháme s nastrouhanou řepou, mletým lněným semínkem a moukou dle potřeby (použila jsem asi 4 lžíce mouky. Hmota by měla být pevnější, aby bylo možné tvarovat kuličky. Hmotu dosolíme dle chuti, promícháme a tvarujeme kuličky, které klademe na pečící papír. Před pečením můžeme kuličky ještě vyválet v sezamu. Dáme péct asi na 30 minut na 180 stupňů.
V mixéru rozmixujeme všechny ingredience na omáčku a dle chuti přidáme křen nebo trochu soli. Dobrou chuť!