Rajčatové špaldoto s olivami
V receptu lze použít jakékoliv kroupy – špaldové, ječné, kamut nebo třeba bulgur. V zimních měsících doporučuji použít rajčata v konzervě, bývají chutnější, než vodnatá rajčata dovezená ze Španělska.
Ingredience:
1 hrnek špaldových krup
1 červená cibule
Hrst oliv
Cca 4 sušená rajčata
1 konzerva drcených rajčat nebo 3 čerstvá rajčata
1 malá cuketa
1 sušena chilli paprička
2 lžíce olivového oleje
Špetka tymiánu
Sůl, pepř
Lžíce lahůdkového droždí
Špaldové kroupy nasypeme do sítka, propláchneme vodou a vaříme v osolené vodě doměkka.
Červenou cibuli na krájíme na nudličky a orestujeme ji na olivovém oleji spolu nadrobno nakrájenou chilli papričkou. Přidáme několik lžic vody a necháme 10 minut dusit.
Do hrnce přidáme ostatní zeleninu, chvíli podusíme, přidáme tymián a zalijeme drcenými rajčaty. Směs dusíme za stálého míchání několik minut. Nakonec přidáme kroupy a pokrájené olivy a ještě chvíli necháme vše dohromady podusit. Dochutíme solí a pepřem. Servírujeme lehce posypané lahůdkovým droždím.