Pučálka
Znáte pučálku? Pučálka je jednoduché staročeské jídlo z naklíčeného hrachu, které se v Čechách připravovalo už době Karla IV (možná i dříve, ale dočetla jsem se o pučálce právě v souvislosti s Karlem IV). Potřebujete jen olej, hrách a trochu soli. Pučálka je tedy velmi levné a navíc lokální jídlo. Hodí se perfektně na zobání k filmu místo slaných arašídů nebo chipsů.
Ingredience:
200 g naklíčeného hrachu (asi 70 g suchého). Můžete naklíčit i více, vydrží několik dní v lednici.
2-3 lžíce oleje
Sůl a pepř
Pučálku děláme pouze z celého hrachu, protože půlený hrách nám nenaklíčí. Zelený hrách necháme přes noc namočený ve vodě, ráno vodu slijeme a dáme klíčit do klíčící nádoby nebo do cedníku. Hrách proplachujeme 2-3x denně. Za dva dny už by hrách měl mít cca centimetrové klíčky. V tuto chvíli už je připravený na pučálku.
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme naklíčený hrách a smažíme do křupava přibližně 5 minut. Občas s pánví zatřeseme nebo použijeme obracečku. Ještě horkou pučálku posolíme, popeříme a můžeme servírovat.