Pohanka s restovanou podzimní zeleninou
Pohanka je velmi zdravá, přirozeně bezlepková obilovina. Lze ji připravit jako snídaňovou kaši, zapéct se zeleninou, jako rizoto, a nebo třeba se zeleninou na pánvi wok.
Ingredience pro 2 velké nebo 3 menší porce:
150 g suché pohanky
1 velká mrkev
100 g celeru
Několik růžiček brokolice
1/2 balení uzeného tempehu
Červená cibule
Kukuřice
2 lžíce olivového oleje
Provensálské koření
Sójová omáčka Tamari
Sůl, pepř
Pohanku propláchněte a dejte vařit na 20 minut do osolené vody. Po 15 minut už můžete hrnec odstavit a nechat pohanku dojít. Na 1 díl pohanky použijte jen 1,5 dílu vody, aby pohanka vodu nasákla. Pohanka totiž obsahuje rutin, který by se jinak s vodou vylil a to by byla velká škoda pro naše klouby.
V pánvi wok rozehřejeme olej a přidáme všechnu zeleninu. Necháme chvíli restovat, ne však zcela do měkka. Zelenina by měla být stále křupavá. Zakápneme Tamari omáčkou, ochutíme provensálským kořením, solí a pepřem. Stáhneme plamen a promícháme zeleninou s pohankou. Servírujeme například s pickles ze zelí a mrkve. Dobrou chuť!