Opečený tempeh se šťouchanými bramborami
Tip na rychlý a sytý oběd nebo večeři. V receptu jsem použila uzený tempeh Sunfood, který není výživově zcela ideální (větší množství slunečnicového oleje, který má nevhodný poměr n-3 a n-6 mastných kyselin). Nicméně je chuťově výrazně lepší, než tempeh natural, proto uzený tempeh čas od času v receptech používám a správnou rovnováhu esenciálních mastných kyselin doženu jinde 🙂
Ingredience: 2 porce
- Balení uzeného tempehu
- Červená cibule
- Hrubozrnná hořčice
- Brambory
- Mrkev
- Hrášek
- Sůl, řepkový olej
Brambory uvaříme ve slané vodě nebo v parním hrnci spolu s mrkví do změknutí. Po uvaření rozšťoucháme spolu s mraženým hráškem, špetkou soli a lžičkou řepkového oleje.
Na pánvi rozpálíme nepatrné množství oleje nebo nemusíme olej použít vůbec (uzený tempeh je mastný dost). Přidáme na kolečka nakrájenou červenou cibuli a necháme zesklovatět. Na cibuli dáme opéct nakrájený uzený tempeh (krájím ho podélně a pak na trojúhelníčky). Rozmícháme si hrubozrnnou hořčici s trochou vody a po chvíli vlijeme na pánev k tempehu, necháme ještě chvíli podusit a hotovo. Případně ještě dosolit nebo přidat sójovou omáčku, není to však nutné – tempeh bývá slaný. Dobrou chuť!