Mungový dál
Indická kuchyně je u nás doma velmi oblíbená. Jako začínající veganka jsem připravovala luštěninová jídla jako jsou čočka nakyselo nebo hrachová kaše. Ty se však velmi rychle omrzí, možná spíš přejí. Až kurz indické kuchyně mi otevřel luštěninové obzory a já se přestala bát experimentů s luštěninami.
Ingredience:
1 hrnek předem namočeného a uvařeného munga
Velká mrkev
1/2 čerstvého fenyklu
2 lžíce sójového jogurtu
Čaj. lžička celého římského kmínu
1/2 lžičky kurkumy
Čaj. lžička černého hořčičného semínka
1 stroužek česneku
Malá cibule
Černá sůl
Olej
V osolené vodě uvaříme předem namočené mungo. Vaříme do změknutí asi 45 minut. V pánvi wok rozehřejeme olej a přidáváme suroviny v tomto pořadí: černé hořčičné semínko, necháme několik sekund, než popraská, přidáme římský kmín, necháme rozvonět a přidáme kurkumu. Stáhneme oheň, aby se nám koření nezačalo pálit. Dále přidáme nadrobno nakrájenou cibuli společně s prolisovaným česnekem a necháme zesklovatět. Po chvíli přidáme nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu, promícháme a zalijeme trochou vody. Nakonec přimícháme uvařené mungo, sójový jogurt a černou sůl. Můžeme přidat pár kapek citrónové šťávy. Dobrou chuť!