Makovec
Hutný a vláčný makovec. Nejraději mám makovec, ve kterém je více máku, než mouky.
Ingredience:
1 hrnek mletého máku
1/2 hrnku mletých ovesných vloček
Cukr (použila jsem asi 2 polévkové lžíce rapadury)
1/2 hrnku špaldové mouky
Pol. lžíce mletých lněných semínek
Kůra z jednoho bio citrónu
0,5l rostlinného mléka
Lžička sody
1/2 lžičky vinného kamene
Špetka soli
Pol. lžíce skořice
Špetka badyánu
V míse smícháme všechny suché suroviny – mletý mák, skořici (na té nešetřete), mletý badyán, jedlou sodu, cukr – pokud máte raději sladší chuť, rozhodně dejte více, než dvě lžíce. špaldovou mouku, nahrubo mleté ovesné vločky, sůl, vinný kámen. Do směsi nastrouháme kůru z citronu, pokud nemáte bio, doporučuji kůru důkladně umýt teplou vodou a kartáčkem. Směs důkladně promícháme a postupně přidáváme mléko. Konzistence by měla být taková “lívancovitá”. Směs nalijeme do formy a pečeme asi 20 minut na 180 stupnů. Dobrou chuť!