Grilovaný tempeh s datlovou omáčkou
Podobnou omáčku jsme kdysi jedla ve veganské restauraci Plevel. Zachutnala mi natolik, že jsem se jí pokusila doma napodobit (musím říct, že celkem úspěšně). Jako vždy se jedná o recept rychlý a snadný, výsledkem budete velmi mile překvapeni (aspoň tedy doufám :-)!
Ingredience na 2 porce:
1 balení uzeného tempehu
Cca 8 datlí
Cibule
2 hřebíčky
2 bobkové listy
Špetka skořice
Lžíce řepkového oleje
Rostlinný bujón
Pepř, sůl
Na oleji zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme pokrájené datle, všechno koření a podlijeme trochou vody. Necháme přibližně 10 minut dusit spolu s kořením a sypkým bujónem. Podle hustoty můžeme přidat ještě trochu vody, prohřejeme a rozmixujeme do hladka. Pokud máte výkonný mixér, můžete rozmixovat i spolu s hřebíčkem a bobkovým listem.
Tempeh rozkrájíme na trojhránky, přepůlíme ještě podélně, aby se dobře propekl a grilujeme na sucho na grilovací pánvi. Olej není potřeba, uzený tempeh je mastný dost.
Podáváme s rýží a listovou zeleninou. V receptu jsem použila trojbarevnou rýži od Country life.
Zkoušela jsem nahradit datle datovým sirupem s vodou a taky to bylo výborné 🙂 spojení sladké omáčky a tempehu je prostě super!
Jasně, tempeh + sladká chuť je perfektní kombinace 🙂