Francouzská polévka Vichyssoise
Francouzská tradiční polévka vichyssoise [višisoas] se podává zastudena. Máte-li rádi polévky, ale v letním horku se vám do teplé polévky moc nechce, zkuste vichyssoise! Polévka však není RAW, je potřeba ji nejdříve uvařit a pak nechat vychladit. Lze ji podávat také s ledovou tříští.
Ingredience:
1 střední cibule
2 lžíce oleje
300 g brambor
200 g pórku – jen bílá část (cca 1 větší pórek)
Sypký bujón Alnatura
Rostlinná smetana
Sůl, pepř
Na oleji zesklovatíme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme na kolečka nakrájený pórek a necháme zesklovatět. Zalijeme vodou a přidáme sypký bujón nebo použijeme již hotový zeleninový vývar.
Necháme polévku přejít varem a přidáme na kostky nakrájené brambory. Polévku vaříme dalších cca 20 minut, do změknutí brambor. Nakonec přidáme rostlinnou smetanu dle chuti, pepř, sůl a rozmixujeme do hladkého krému.
Polévku necháme vychladit v lednici cca 30 minut. Hotovou polévku servírujeme s kolečky orestovaného pórku.
Dobry den, mohu se zeptat, co se da pouzit misto toho bujonu Alnatura? Netusim, kde ho sehnat, a neco mi rika, ze bude drahy 🙂
Dobrý den Jakube. Použít můžete jakýkoliv zeleninový bujón, který máte rád. Já uvádím většinou Alnatura (prodává DM drogerie) nebo Würtzl (Zdravá výživa), protože jsou podle mě nejchutnější.