Dýňovo-rajčatová polévka
Překvapivě dobrá sladkokyselá polévka pro podzimní dny.
Ingredience:
1/2 dýně Hokaido
Plechovka drcených rajčat
2-3 datle nebo jiné sladidlo
Malý stroužek česneku
Provenskálské koření
Rostlinná smetana
Lžíce panenského oleje
sůl
Občas dělám polévky nebo i jiná jídla netradičním způsobem, snažím se být k ingrediencím co nejšetrnější. Dýni umyjeme a můžeme nebo nemusíme oloupat. Já většinou loupu. Nakrájíme na malé kousky a dáme vařit do menšího množství vody. Mezi tím si v hrnci připravíme rajčatovou směs. Plechovku drcených rajčat vyklopíme do menšího hrnce. Postupně přidáváme prolisovaný česnek, nakrájené datle nebo jiné sladidlo a provensálské koření. Dýni i s vodou a rajčatovou směsí přelijeme do mixéru spolu se lžící kvalitního oleje, já použila řepkový a mixujeme do hladka. Polévku lehce pokapeme rostlinnou smetanou a podáváme s žitným chlebem.