Cizrnový koláč s pórkem
Na povrchu pevný a uvnitř vláčný cizrnový koláč podle Italské veganské kuchařky. Stačí pár ingrediencí a za 20 minut je na světe skvělá a netradiční večeře. Jen je potřeba, podobně jako u jiných veganských jídel, plánovat několik hodin dopředu kvůli těstu, které musí pár hodin bobtnat.
Ingredience:
80 g cizrnové mouky
160 ml vody
1/4 lžičky kukrumy
2 stroužek česneku
3 lžíce olivového oleje
1 pórek nebo cuketa
Sůl, pepř
V míse smícháme cizrnovou mouku s vodou a kurkumou. Směs zakryjeme utěrkou a necháme 4 hodiny bobtnat (4 hodiny velí kuchařka, já nechala 2 a stačilo to).
Na lžíci oleje orestujeme na plátky nakrájený česnek, přidáme 2 lžíce vody a na plátky nakrájený pórek. Směs osolíme a za stálého míchání restujeme doměkka.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů a připravíme si kulatou formu, kterou vyložíme pečícím papírem. Orestovanou zeleninu vmícháme do cizrnového těsta spolu se 2 polévkovými lžícemi oleje. Osolíme a opepříme.
Těsto rovnoměrně vlijeme do připravené kulaté formy. Pečeme cca 20 minut. Koláč je dobrý teplý i studený. Výborně se k němu hodí kysané zelí nebo jiná kvašená zelenina.