“Budapešťská” pomazánka
Chuťově výrazná pomazánka z tofu, která se hodí i pro slavnostnější chvíle na chlebíčky a jednohubky.
Ingredience:
1 balení bílého tofu
1 kapie
Menší cibule
Jablečný ocet
Panenský olej (v receptu jsem použila řepkový)
Citrónová šťáva
Pepř, sůl
Lžička sladké papriky
Do Budapešťské pomazánky se správně používá nakládaná kapie, já však nakládanou zeleninu kupuji jen výjimečně, raději preferuji čerstvou. Pokud by vám v pomazánce vadila křupavá zelenina, doporučuji kapii nastrouhat na struhadle velmi na jemno nebo ji na chvíli naložit do jablečného octu.
Bílé tofu rozmixujeme spolu se lžící jablečného octu, sladkou paprikou a olejem (dala jsem asi 2 lžíce) na hladký krém. Nastrouháme kapii a cibuli na tenké nudličky a smícháme vše ve větší misce. Postupně dochucujeme pepřem a solí dle chuti. Já preferuji kyselejší chutě, proto ještě dochucuji citronóvou šťávou. Pro slavnostnější příležitosti doporučuji část tofu nahradit sojanézou, tím vznikne spíše “chlebíčkovější” pomazánka. Sojanézu však nedoporučuji mixovat, ale přimíchat do pomazánky až nakonec.
Pingback: Veganem na zkoušku, 2. týden - Zdravý Vegan