Quinoový salát s jablky a ořechy
Quinoa je přirozeně bezlepková obilovina bohatá na bílkoviny. Chutná výborně jako sladká ranní kaše s rozinkami, tak i naslano například v podobě tohoto lehkého zimního salátu.
Ingredience:
Hrnek uvařené quinoi
1 zelené jablko
1 řapík celeru
Malá červená cibule
2 lžíce vlašských ořechů
Polévková lžíce olivového oleje
Polévková lžíce vinného octa
Citrónová šťáva
Lžíčka javorového sirupu
Pepř
V osolené vodě uvaříme quinou doměkka. Pokud ji před varem na pár hodin namočíte, stačí ji vařit cca 8-10 minut. Uvařenou quinou slijte přes sítko a nechte chvíli okapat.
Jablko nakrájíme na malé kostky, celer na plátky, cibuli nadrobno a vše promícháme v míse s citrónovou šťávou. Přidáme olivový olej, ocet, sirup a důkladně promícháme společně s uvařenou quinoou. Nakonec přidáme ořechy, které můžeme pro zvýraznění chuti rychle opražit na sucho na pánvi. Salát opepříme čerstvě mletým pepřem a ihned podáváme.