Silvestrovský speciál – 3 netradiční pomazánky bez sóji
Dnes mám pro vás 3 tipy na netradiční pomazánky, které se hodí na chlebíčky, jednohubky, krekry nebo je lze nabírat na zeleninové špalíčky.
Začneme pomazánkou Olivovou. Tuhle pomazánku mi před lety přivezla tchyně z Řecka a od té doby ji pro slavnostní příležitosti připravuji. Zachutnala mi kvůli své jednoduchosti a chutnému spojení tymiánu a zelených oliv. Výborně se hodí na jednohubky nebo opečené toasty.
Pomazánka lze použít také jako pesto na těstoviny.
Ingredience na olivovou pomazánku:
150 g zelených oliv
1 lžička sušeného tymiánu
2 lžíce olivového oleje
2 lžičky citrónové šťávy
Všechny ingredience rozmixujeme v mixéru na hladkou pastu. Dochutíme dle potřeby citrónovou šťávou. Servírujeme lehce posypané tymiánem a kouskem citrónu.
Další netradiční pomazánkou je italská pomazánka z mandlí a kapar. Příprava už zabere trochu více času, než pomazánka olivová, je však skutečně delikatesní! Hodí se opět na jednohubky, opečené toastíky a také jako pesto na těstoviny.
Ingredience na pomazánku z mandlí a kapar:
50 g kapar v nálevu
Čerstvá nebo mražená petrželka
1 mrkev
50 g oloupaných mandlí
3 polévkové lžíce olivového oleje
Kapary důkladně propláchneme vodou, aby se zbavily přebytečné soli a necháme je v sítku okapat.
Oloupeme mandle a necháme je chvíli restovat na pánvi bez tuku.
Mrkev nasekáme najemno, svazek petrželky nakrájíme a všechny ingedience rozmixujeme v mixéru tak, aby v pomazánce zůstala zrnitější struktura. Pokud bude směs příliš hutná, přidáme lžíci vody. Podle potřeby dochutíme solí, kapary jsou však i po opláchnutí dostatečně slané.
Třetí pomazánkou, která se výborně hodí na chlebíčky, je řepná s křenovým kešu krémem. S křenem nešetřete, chlebíčky a jednohubky snesou výraznější chutě.
Ingredience na řepnou pomazánku s křenovým kešu krémem:
2 malé řepy
100 g kešu natural
Kousek křenu
Šťáva z jednoho citrónu
Sůl, pepř
Řepy uvaříme doměkka, oloupeme a nastrouháme nahrubo. V mixéru rozmixujeme kešu, citrónovou šťávu a křen na hladký krém. Kešu krém smícháme v míse s nastrouhanou řepou a dochutíme solí a nahrubo mletým pepřem.