Fazolová pomazánka s křenem
Poslední dobou zkouším dělat pomazánky bez tofu, aby té sóji nebylo v jídelníčku příliš. Luštěninové pomazánky mají výhodu, že jsou husté a hodí se proto například i do chleba na výlet.
Ingredience:
200 g vařených bílých fazolí
2-3 lžíce řepkového oleje
Kousek křenu
Lžíce citrónové šťávy
Umeocet nebo sůl
Pepř
Fazole uvaříme v osolené vodě doměkka. Já jsem na pomazánku použila velké bílé fazole, které jsem po uvaření oloupala. Zbavíte se tak nepříjemného nadýmání. Více na téma luštěniny a nadýmání naleznete v mém článku zde Jde to docela rychle. Stačí je po uvaření nechat chvíli ve vlažné vodě a slupka sama povolí.
Do mixéru dáme všechny suroviny a rozmixujeme na hladkou kaši. Nakonec do pomazánky můžeme přimíchat nasekané vlašské ořechy nebo nadrobno nakrájená sušená rajčátka. Dobrou chuť!